Liofilizowane truskawki - do czego warto je wykorzystać?

Wyróżniony Liofilizowane truskawki - do czego warto je wykorzystać?

Wśród chętnie wybieranych zdrowych przekąsek pojawiają się owoce pod różnymi postaciami. Oprócz żywności mrożonej, popularnością cieszą się produkty liofilizowane. Wiele osób sięga po nie ze względu na niewielką wagę oraz to, że podczas usuwania wody w owocach pozostały witaminy i cenne składniki odżywcze. Dlaczego warto zaopatrzyć się w liofilizowane truskawki i w jakich sytuacjach można je wykorzystać?

Zdrowa przekąska na każdą wyprawę

Owoce liofilizowane często kojarzone są z żywnością zabieraną w podróż. Bywają też spożywane przez kosmonautów. Warto wiedzieć, że to lekkie jedzenie, przechowywane w szczelnym opakowaniu, będzie odporne na szkodliwe działanie różnych warunków. Liofilizowane truskawki nie zepsują się pod wpływem wysokich lub niskich temperatur. Są też zdatne do spożycia przez długi czas. Ze względu na to, stanowią cenioną przekąskę podczas górskich wycieczek, spływów kajakowych i zagranicznych podróży. Słodki smak i posiadane wartości odżywcze sprawiają, że jest to pokrzepiające jedzenie podczas wielogodzinnego zwiedzania lub pokonywania trudnych tras. Sprawdza się też w roli zdrowego deseru, zamiast batoników z dodatkowymi substancjami słodzącymi. Co warto wiedzieć o liofilizowanych truskawkach?

Na czym polega liofilizacja?

Poddawane temu procesowi owoce zamraża się do temperatury -50 stopni Celsjusza. Zgromadzona w jedzeniu woda przyjmuje wówczas formę lodowych kryształów. Poddaje się je sublimacji, która polega na przejściu wody ze stanu stałego w gazowy. Lód zostaje więc "odparowany", a poddane takiemu zabiegowi owoce nie psują się i zachowują swoje korzystne właściwości. Decydując się na zakup liofilizowanych truskawek, szczególnie tych oferowanych przez sprawdzone firmy, nie trzeba więc obawiać się sztucznych konserwantów. Warto zajrzeć na stronę sklepu Zielona Esencja – https://zielonaesencja.pl/product-pol-7904-Truskawka-liofilizowana-cala-20-g-owoce-liofilizowane-Truskawki.html.

Do czego je wykorzystać?

Takie owoce sprawdzą się nie tylko w roli przekąski. Cenione są m.in. jako dodatek do napojów. Liofilizowane truskawki nadadzą wyjątkowego smaku ulubionej herbacie lub schłodzonej lemoniadzie. Chętnie sięgają po nie również osoby przyrządzające drinki. Dobrze komponują się zarówno z wysokoprocentowymi alkoholami, jak i z białym winem oraz szampanem. Tak przygotowane owoce stanowią też wspaniałe uzupełnienie deserów. Będą zdrową i smaczną dekoracją do wypieków, budyniów i galaretek. Metoda liofilizacji pozwala spożywać pełnowartościowe owoce przez cały rok. Takie truskawki mogą okazać się pysznym uzupełnieniem owsianek i zdrowych koktajli. Ze względu na swoje zalety, znajdą zastosowanie w każdej kuchni.